Címlap Hasznos tanácsok Hasznos tanácsok Veszettség 2014

Veszettség 2014

 

Kedves Állattartók!

 

Tapasztalataim alapján az utóbbi időben – tisztelet a kivételnek-sokan elhanyagolják az állataink kombinált, illetve veszettség elleni oltását.  Legyen ennek anyagi oka, vagy más, Földtől elrugaszkodott magyarázata ( „rákkeltő”, „ez csak a gyógyszer-lobbi”, „ne az én kutyámon akarjon meggazdagodni az állatorvos”) mindenképpen nagy hiba.
 
A járványok megfékezése, betegségek, kórokozók eltűntetése egy egy országból, területről komoly járványtani szakmai munka eredménye, legyen szó emberi, vagy állati betegségekről.  Pláne, ha emberek és állatok közös betegségeiről van szó, vagyis zoonózisokról, mint a veszettség.
 
Amennyiben hanyagságból, spórolásból az állam, vagy az egyén elmulasztja kötelességét, ezek a parányi vírusok, baktériumok megtalálják a visszavezető utat és újra köztünk élnek.
 
Rendre pusztít tömegesen a szopornyica  az országban, egy-egy területen járványszerűen.
A leggazdagabb budai kerületekben is felüti a fejét a parvo, felnőtt kutyákban is, nem ritka a leptospirosis a rágcsálók miatt.
 
Sok év után pedig nem kevés veszettséges esetet diagnosztizáltak az országban a vadállatok között.  Sajnálatos módon valószínűleg a rókák vakcinázásának ritkítása miatt.
 
Veszettség 2013 Magyarország
 
Nem szabad lebecsülnünk ennek jelentőségét, mivel nem csak egyszerűen rókaharapással terjedhet a vírus. A fertőzött állat haraphat például tehenet, aminek a teje fertőz, vagy más, bonyolultabb utakon juthat hozzánk a vírus.
Mellékelem a legfrissebb, központi tájékoztatást erről:
 
 
Sajnos van még sok olyan vírus, ami ellen nincs fegyverünk, de ha van, azt használjuk!
 
 
Szavazás!
Honnan ismeri a BOXI állatorvosi rendelőt?
 
Névnaposok
Ma 2018. március 23., péntek, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.
Ki olvas minket?
Oldalainkat 2 vendég böngészi